Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI
Ulusal basının 16 Nisan 2012 Pazartesi tarihli nüshalarında, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fatih Osman Tar’ın açıklamalarına yönelik; “Erdemir çalışanlarının maaşlarından 2008’deki yüzde 35’lik kesintinin ikramiye olarak geriye ödendiği” şeklindeki yorum gerçeği yansıtmamaktadır.
Söz konusu haberde, şirketin yılda 16 bin çalışanına 850 milyon lira maaş ödemesi yaptığından bahsederken, bunun da yıllık bir çalışana brüt olarak 53 bin lira şeklinde yansıdığı ifade ediliyor. Gazetede yer alan haber doğru olmadığı gibi, şuana kadar da Sayın Tar’dan haberi yalanlayan ve aksini anlatan bir açıklama yapılmamıştır. Şunun çok iyi bilinmesini istiyoruz ki; Erdemir’deki çalışma koşulları karşısında, alınan maaş ve ikramiye tutarlarını en iyi bilen üyelerimizdir, Sendikamızdır. Günün koşullarına göre; ülkede yaşanan ekonomik kriz göz önüne alındığında, Erdemir’in de içinde bulunduğu durum nedeniyle gelen talep üzerine yaptığımız görüşmeler sonucu, Erdemir çalışanlarının maaşlarından 16 ay boyunca yüzde 35 kesinti yapılması kararı alınmıştı.
Bu konuda işçimizin gösterdiği sabır ve dirayete bir kez daha teşekkür ediyoruz. Zamanı geldiğinde de çalışanlarımız tekrar eski maaşlarını almaya başlamalarıyla birlikte devlet ve sosyal haklardan hak ettikleri ikramiyelerde de bir farklılık oluşmamıştır. Kaldı ki, yapılan son Toplu İş Sözleşmesinde yapılan iyileştirme ile de çalışanlarımızın ikramiyeleri 120 güne çıkarılmıştır.
Ne var ki, Erdemir’i İstanbul’dan yönetmeye çabalayan Sayın Fatih Osman Tar, bu gerçeği iyi bilip, araştırmadan basına verdiği demeçle başta şirketini zor duruma düşürmüştür. Erdemir çalışanları, “üretmek, kazanmak ve kazandırmak istiyoruz” sloganı ile sürdürdüğü iş yaşamında her zaman iş yerini korumuş, hakkını da ona göre aramasını bilmiştir. Bu gerçeği de bilemeyen Sayın Tar, İskenderun’da yaşanan fırın çökmesi sonucu duran üretimi bir yana bırakarak, Erdemir üzerinde spekülasyon yaratabilecek polemiklere girmektedir. İsdemir’de yaşanan fırın çökmesi sonucu oluşan pisliğin nasıl kaldırılacağını düşünmek Sayın Tar’ın görevidir.
Türk Metal Sendikası olarak Sayın Tar’a, Erdemir’in İstanbul’dan yönetilemeyecek kadar büyük bir kuruluş olduğunu; Bu bağlamda yapacağı açıklamalarda şirketin gerçek yöneticilerinden bilgileri sağlıklı almalarını öneririz.
Aynı şekilde, Erdemir Satış Müdürlüğü’nün şirket içinde olduğu dönemlerde ülkede yaşanan kriz süresinde gerçekleştirilen aylık 250 bin ton kadar nihai mamül satışının, Müdürlüğün İstanbul’a alınması ile birlikte 150 bin’lere düşmesinin hesap ve açıklamalarını da Sayın Tar yapmalıdır. Sayın Tar, halen İstanbul’a alınan Erdemir Satış Müdürlüğü’nde çalışan 230 personelin ne işe yaradığını da iyi sorgulamalıdır.
2011 yılı için açıklanan Erdemir Şirketler Grubu karı içinde yalnız Erdemir’in elde ettiği kar miktarı ile İsdemir’in durumunu da açıklaması gereken kişi yine Sayın Fatih Osman Tar’dır. Bu bağlamda, Sayın Tar’ın, Basına verilen demeçle kamuoyunu yanıltıcı bilgi içeren açıklamayı düzeltmesini istiyoruz.
Erdemir yönetiminin bu anlayışta olduğu sürece, ülkemizde sektörün ‘Amiral Gemisi’ olarak nitelendirilen Erdemir’in su almaya başlayacağından endişe duyuyoruz. Böyle bir durumun ülkeye ve bölgeye olduğu kadar Ordu Yardımlaşma Kurumu’na da (OYAK) zarar vereceği muhakkaktır.
Bu nedenlerle, Yaşanan olumsuzluğa, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Coşkun Ulusoy ve OYAK yönetiminin de müdahale etmesini bekleriz. Unutulmasın ki Erdemir çalışanları, sendikası ve işvereni ile bir bütündür, bu bütünlüğün bozulmasına da göz yummayız.
Bu olumsuzluktan Ereğli’de de çeşitli çevrelerce spekülasyon yaratılacak şekilde , her kim olursa olsun kendine pay çıkarma girişimine bulunması durumunda da söyleyecek sözümüz olacağından kimsenin şüphesi olmasın.
YUSUF ZİYA ODABAŞ
TÜRK METAL SENDİKASI KDZ. EREĞLİ ŞUBE BAŞKANI
Ağzına sağlık başkanım.Her zaman bizimle olduğunu ve doğruların yanında olduğunu bir kez daha tescilledin.
Bu Açıklamaya yorum bile yapılamaz
TEŞEKKÜRLER BAŞKANIM.HAYAL DÜNYASINDA YAŞAYANLARI UYANDIRMASINI İYİ BİLİYORSUNUZ.
Erdemir işcisi dünde bügünde yarında sendikası ile işyerine sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam edecektir.
bizler cok şanslı işcileriz.sizin gibi bir başkan ve yönetim ile calışmak.yüreğine sağlık.erdemir calışanına verdiğiniz olağan üstü calışanına verdiğiniz hizmetten dolayı calışma arkadaşlarım adına size tşk eder başarılarınızın devamını dilerim.her zaman bizlerin önünde siz sizlerin arkasında biz erdemir calışanı olarak arkanızdayız.allah başarınızı daimi kılsın.yüreğine sağlık yusuf başkan metin ercan.
Baskanım ağzına sağlık sağol varol fakat şu A personellerinide düşünseniz allah rızası için.